datorspel_14851621

När man började med att spela online via spel som Counter-Strike och Starcraft så hade inte många en blick mot en framtid där de skulle sitta på en scen inför tio till hundratusentals människor och spela ett spel och få en chans att vinna stora summor pengar. Idag är detta inte en så främmande idé utan man kan ofta höra om en persons planer att försöka nå toppen av E-sportens karriärs stege.

Det faktum att det har vuxit till ett sådant stort fenomen ligger mycket i populärkulturen. Under de senaste 30 åren har spelens värld samlat ihop en enorm skara av följare. Spel som League of Legends och DOTA 2 eller CS:GO öppnar upp en otrolig scen som många tonåringar sällan fått uppleva. Tack vara dagens teknologi så kan dagens ungdomar enkelt besöka en webbsida som livestreamar en världsturningen och de får en chans att delta i ett evenemang där tittarsiffrorna kan motsvara ett VM eller OS.

Den mest troliga anledningen är nog att ungdomar ser på spelen och ser en möjlighet, de vet att de spelar med sina vänner och om de spelar bra och länge kan de också en dag sitta på den där scenen. Precis som andra sporter som ishockey och fotboll så ser de yngre på de stora med längtan och kanske en dröm om att själva vara där en dag. Skillnaden, många ungdomar upplever att det är enklare att bli bra på spel än att fysiskt träna på fotboll eller hockey.

Så det är inte särskilt märkligt att E-sporten växer i popularitet, både bland spelare och åskådare, speciellt med prispengar som kan involvera 6-8 siffror.