IT_318368642

Idag är det mer viktigt att vara datorkunnig än någonsin. Världen har börjat digitaliseras allt mer och därmed kommer behovet utav datorkunskaper. Detta leder då till att företagsvärlden förändras och allt fler och fler arbetstitlar med relation till IT dyker upp. Dessa är bara några av de riktigt heta jobben just nu.

“White Hat” Hacker

Detta är termen för hackare som finner sig på lagens sida, men hur kan en hackare vara på lagens sida undrar du säkert. Jo precis som att polisen har anställt före detta kriminella för att djupare förstå kriminalitet så har IT världen hackare som blir anställda för att förhindra andra hackare. Detta är inte särskilt ovanligt inom IT världen då en som hackar sig in i datorer också vet hur man ska laga dessa kryphål. Dessa hackare kallas “White Hats” och det har baserats på gamla vilda western, Bill Gates annonserade för många år sedan att han gav belöningar till hackare som skulle stoppa “Black Hat” hackare. Idag finns det även neutrala som tar jobb på båda sidorna och dessa är kända som “Grey hats”.

Augmented Reality Designer

Detta är en udda arbetsroll men det handlar helt enkelt om en person som arbetar med att skapa en interaktiv miljö för kunder och studenter. Tekniken används för studenter att lära sig praktiskt via spel samt att den används inom detaljhandeln för att kunder ska få uppleva hur livet med varan skulle vara. Denna teknik drar nytta av termen “Gamification”. Termen går bäst att beskrivas om man använder en läkarstudent som exempel. Studenten ska få lära sig att utföra en hjärtoperation, istället för att eleven ska få en riktig patient där ett fel kan vara en persons död så får eleven sitta vid en liknande maskin. Maskinen ser identisk ut till den riktiga men skillnaden är att här spelar eleven ett spel som uppmuntrar studenten till att göra rätt beslut och åtgärd. På detta sätt för eleven erfarenhet utan att riskera någon annans liv.