3575970-fotboll-dam

Tekniken utvecklas ständigt och vi använder den allt oftare och till fler olika saker än förut. Idag använder vi den till allt ifrån att tvätta kläder till att resa ut i rymden och även inom sporten ser man en bredare användning av ny teknik.

Förutom att använda teknik för att tillverka saker som behövs för att utöva sporterna som till exempel bollar, skridskor, badkläder och löparskor. Samt att den används för att hjälpa domarna.

En sorts teknik som det talas mycket om är målkameror. Målkameror kan användas på två sätt, dels för att avgöra om bollen är inne i målet i till exempel fotboll och dels för att avgöra vem som kom först i till exempel löpning eller längdskidor.

Beroende på vad kameran används till så fungerar den olika. En kamera som används vid löpning skapar inte en serie av många separata fotografier som en vanlig filmkamera gör utan tar en enda lång sammanhängande bild som fångar allas målgång. Det gör att personerna på bilden kan se lite förvridna ut men också att man inte missar något som är risken med en vanlig kamera eftersom allt kommer med på bilden.

I fotboll är det inte bara en målkamera utan flera stycken som samarbetar för att se om bollen är inne i målet. Kamerorna är placerade så att de kan upptäcka om bollen är inne i målet med bara några millimeters felmarginal. Tidigare så har man varit tvungen att avbryta spelet för att kolla vad kamerorna säger, men de nya kamerorna skickar ett meddelande direkt till domaren om det är mål.

Förutom målkameror så utvecklas det även andra metoder för att kontrollera om bollen är inne i målet. Det handlar till exempel om att ha ett magnetfält mellan målstolparna som känner av när bollen, som har ett microchip inuti, passerar.

När det gäller träningen så används tekniken framförallt till att analysera träningen på olika sätt, för att kunna träna på ett sätt som ger så bra resultat som möjligt. Man använder både mer klassiska hjälpmedel som till exempel tidtagarur och modernare hjälpmedel som videoanalys.

Med hjälp av videokameror så kan man spela in träningen från många olika vinklar och tydligt se exakt vad idrottarna gör. Det innebär att man kan upptäcka om det är något som man kan förändra för att få träningen att bli mer effektiv och få bättre resultat på tävlingarna.