shutterstock_217864297En av de stora it-nyheterna i år är MIcrosofts senaste utspel – Windows kommer att ge stöd för operativsystemet Linux.Men vad är det som är så uppseendeväckande med det? För att förstå det behöver vi se tillbaka på it-historien: Richard Stallman skapade i början av 1980-talet operativsystemet GNU, främst som ett alternativ till Microsoft Windows och senare Apples Mac OS, operativsystem han ansåg hade fått en oroväckande dominerande ställning på marknaden och som stängde in oss användare utan alternativ. GNU blev till en början främst ett alternativ för datornördar och programmerare som tyckte om GNUs öppenhet och den demokratiska vidareutvecklingen av systemet. Rejäl fart tog det när finske programmeraren Linus Thorvalds presenterade sin egen kärna som tillsammans med GNU blev Linux/GNU. Idag säger vi oftast Linux, även om den största delen av Linux faktiskt är den fria programvaran GNU.Nu har alltså Microsoft presenterat ett samarbete där Ubuntu Linux ska kunna användas i Windows, men varför är det en så stor nyhet? Där Microsoft traditionellt setts som det stora, stygga monopolföretaget har GNU och Linux varit lite av Robin Hood som kämpar för frihet och öppenhet. Att de nu plötsligt ska samarbeta ses därför med fasa av frihetskämparna i GNU-världen.

Men varför satsar Microsoft på Linux?

Det finns säkert många på Microsoft som ser det här som en bra idé att äntligen få till ett samarbete mellan det gamla Windows och det nyare Linux, men det finns naturligtvis också en oro för att det här är ett försök från Microsoft att oskadliggöra Linux, på samma sätt som när de gjorde en egen version av programmeringsspråket Java, dvs C#.

  • Är det här en plan från Microsoft för att locka till sig och låsa in Linux-användare i den Windowsmiljö som Microsoft äger och har fullt bestämmande över? Det kan naturligtvis bli följden, men är det sannolikt?
  • Betyder det här att Microsoft har gått vidare och inte längre anser Windows så viktigt och därför inte ser det som ett problem att det nu kopplas ihop med det Linux som de för inte så länge sedan inte ville ha något med att göra?
  • Är det så att Microsoft flyttat sitt fokus till molnet, varför det är bra för alla om det blir mindre skillnader mellan olika plattformar?
  • Har helt enkelt operativsystemen tappat sin dominerande roll och hamnat på en nivå som it-världen inte bryr sig så mycket om?