Har du nyligen köpt en bostad och någonting är fel? Eller är du intresserad av en bostad men osäker över vem som är ansvarig vid eventuella problem i bostaden? Hjälp finns att få och i den här artikeln kan du läsa om vad du kan göra om du hamnar i en sådan situation.

Vem är ansvarig för fel i bostaden?

När ett fel påträffas i samband med bostadsköp behöver du läsa igenom kontraktet, men det finns också laglig hjälp att få om du själv inte ser vilken som egentligen är ansvarig. Enligt bostadsrättslagen bär bostadsföreningen ansvaret för fel som har med huset att göra såsom stammar och ledningar. Den tidigare bostadsinnehavaren kan bli ansvarsskyldig för fel i bostaden. Men du som köpare har också undersökningsplikt när du köper en bostad.

Var ute i god tid

I Sverige är det upp till var fjärde husaffär som resulterar i en tvist. Det är bra att vara ute i god tid om du upptäcker något fel som du tidigare missat i samband med undersökningen av bostaden. Då ska du först och främst kontakta säljaren av bostaden. Om ni inte kommer överens kan du hitta din hjälp här.